Україна, Грузія та Молдова представлять спільну позицію з реформи "Східного партнерства"

Вівторок, 3 жовтня 2017, 10:34

Україна, Грузія та Молдова узгодили спільну позицію з реформування формату "Східного партнерства" та вже 4 жовтня готові представити її Євросоюзу.

Про це під час конференції Української національної платформи Форуму громадянського суспільства "Східного партнерства" заявила віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Країни, що найбільше просунулися в інтеграції до ЄС та мають європейські амбіції, вже узгодили свою позицію щодо змін до формату "Східного партнерства" та вже завтра ми будемо презентувати її ЄС", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

"Ми пропонуємо поглиблений формат для країн, що підтверджують свої європейські амбіції – такий ЄС+3. Найперше – новий формат має констатувати відкритість дверей ЄС для цих країн. Також цей формат має включати скасування роумінгових платежів, збільшення квот для навчання студентів, стажування для державних службовців – як у країнах ЄС, так і у євроінституціях, уніфікацію роботи поштової служби, а також поступове приєднання до енергетичного ринку", - заявила вона.

Климпуш-Цинцадзе наголосила, що цей формат має включати безпекову складову, "зважаючи на важливість цього питання і для нас, і для Молдови, і для Грузії".

"Ми будемо вести консультації з нашими європейськими колегами, щоб ці пропозиції були враховані вже у декларації наступного саміту "Східного партнерства", - додала вона.

Детальніше про реформу "Східного партнерства" читайте у статті: "Партнерство на три роки: що ЄС готовий надати Україні, Молдові та Грузії"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.