Каталонія платила Ассанжу та Йоко Оно за публічну підтримку незалежності - прокуратура Іспанії

Середа, 1 листопада 2017, 13:42

Відсторонений Мадридом екс-глава женералітату Карлес Пучдемон створив лобі, яке фінансувалося каталонським урядом та мало створювати позитивний міжнародний імідж Каталонії.

Про це стало відомо із позова Генеральної прокуратури Іспанії, поданого проти членів відстороненого каталонського уряду, повідомляють іспанські ЗМІ, зокрема видання El Mundo.

Так, було створено Раду громадської дипломатії в Каталонії – Diplocat, на підтримку якої тільки 2017 року було витрачено понад два мільйони євро з бюджету Каталонії. Активи Diplocat складають 2,3 мільйона євро.

Прокуратура виділяє три етапи розвитку сепаратистського процесу. Перший, підготовчий етап, тривав упродовж двох років з 2015 року.

Метою було створити позитивний імідж Каталонії у світі на противагу решті Іспанії, що б мало виправдати перед світовою спільнотою проведення референдуму, а відтак і проголошення незалежності.

До цього процесу вирішили залучити імена світового масштабу, які публікували заяви на підтримку ідеї каталонської незалежності, зокрема, у соціальних мережах.

Обвинувачення вважає, що такими людьми стали засновник Wikileaks Джуліан Ассанж та вдова Джона Леннона Йоко Оно, а їхні заяви щодо Каталонії "не були спонтанними".

У рамках цієї кампанії в Каталонії також створили відомство, яке відкрило дипломатичні місії щонайменше у дев’яти країнах – Бельгії, США, Франції, Великій Британії, Німеччині, Австрії, Італії, Португалії та Данії.

Прокуратура також стверджує, що за півтора місяця до референдуму Пучдемон підписав контракт з консалтинговою компанією на 60 тисяч євро, після чого у американських ЗМІ (The Washington Post та The New York Times) з’явились відповідні публікації. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.