Євродепутати керівної партії Польщі вийшли залу під час дебатів з критикою Варшави

Середа, 15 листопада 2017, 12:59

У Європарламенті відбулися дебати на тему верховенства права у Польщі, депутати керівної партії "Право і справедливість" залишили зал засідань.

Про це повідомляє RMF24.

У дебатах взяв участь віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс.

"Польська влада має повернути незалежність і легітимність конституційного суду, привести законодавство про суди загальної юрисдикції у відповідність до норм ЄС і скасувати вплив міністра юстиції на призначення кандидатів у керівництво судів", - сказав він.

Крім того, він застеріг Польщу від помилок націоналізму, згадавши про марш націоналістів 11 листопада у Варшаві.

Глава групи лібералів у Європарламенту Гі Верхофстадт заявив, що ситуація у Польщі вже два роки вимагає застосування статті 7 договору про ЄС, в якій ідеться про серйозні загрози верховенству права.

Він також згадав про марш націоналістів, який пройшов "за кількасот кілометрів від Аушвіца".

Глава делегації "Права і справедливості" Ришард Легутко заявив, що дії Єврокомісії, яка не хоче діалогу з Польщею, а лише ставить ультиматуми, незаконні. Легутко також назвав засідання  у Європарламенті черговим "орвелівським сеансом ненависті".

Після цього євродепутати, які представляють "Право і справедливість", залишили зал засідань.

Голосування з цього питання має пройти 15 листопада.

Ухвалення відповідної резолюції розпочне процедуру внесення пропозиції до Ради ЄС щодо визнання загрози верховенству права у Польщі. Потім Рада ЄС має проголосувати за пропозицію більшістю голосів 22 держав.

Однак це не означатиме санкції проти Польщі, які вимагають одностайності. В той же час сама ситуація може стати безпрецедентною. Досі Європарламент застосовував відповідне положення договору про ЄС лише щодо Угорщини, однак пропозиція була зупинена у Раді ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: