Британія поверне Ірану $528 млн, заморожені на рахунках в 1970-х роках

П'ятниця, 17 листопада 2017, 20:07

Уряд Великої Британії найближчим часом переведе Ірану близько 400 млн фунтів стерлінгів (близько $528 млн).

Про це повідомляє Reuters з посиланням на посла Ірану в Лондоні Хаміда Баедінежада.

"Значний борг, який Велика Британія винна Тегерану, буде переведений в Центральний банк Ірану в найближчі дні", - заявив посол.

Він зазначив, що грошовий переказ ніяк не пов'язаний зі справою британки іранського походження Назанін Загарі-Реткліфф, засудженої в Ірані.

Раніше британські ЗМІ повідомляли, що Лондон має намір перевести Ірану близько 400 млн фунтів в якості вираження "доброї волі". Йдеться про кошти, отримані Британією від Ірану в 1970-х роках.

Тегеран перевів британському уряду 650 млн фунтів за договором про постачання військової техніки, однак умови цієї угоди не були виконані Лондоном через революцію, що пройшла в Ірані, і грошові кошти залишилися на заморожених за рішенням британського суду рахунках.

У 2010 році Європейський суд виніс рішення, що Британія повинна повернути Ірану 400 млн фунтів за невиконаним договором, однак виконання цього рішення відкладалося через введені США та ООН санкції.

На початку квітня 2016 року в аеропорту Тегерана 37-річну Назанін Загарі-Реткліфф, яка поверталася до Британії після відвідування родичів.

У вересні цього року іранський суд визнав Загарі-Реткліфф винною в участі в політичній змові з метою повалення діючої влади і засудив на п'ять років в'язниці. Лондон вважає вирок британці необгрунтованим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.