ЄС пропонуватиме східним партнерам інвестиційний план, а не "план Маршалла"

Вівторок, 21 листопада 2017, 14:56

Під час саміту "Східного партнерства" в Брюсселі 24 листопада Європейський Союз запропонує партнерам скористатися інструментом Зовнішнього інвестиційного плану і не підніматиме питання "плану Маршалла" для України.

Про це "Європейській правді" розповіли два високопосадовця ЄС, що беруть участь у підготовці до саміту.

Співрозмовники визнали, що Україна матиме можливість поставити питання "плану Маршалла", якщо бажатиме цього. "Мета саміту в тому, що кожен партнер може піднімати ті питання, які йому цікаві. Якщо Україна захоче підняти це питання, ми будемо раді цьому", - заявив один з них.

Примітно, що під час відповідей співрозмовники ЄП жодного разу не вжили назву "план Маршалла", уникаючи згадки про нього. Водночас обидва наголосили, що з боку ЄС не буде підніматися тема, яка цікавила кореспондента ЄвроПравди; натомість Євросоюз планує запропонувати Україні та іншим партнерам доступ до інструменту Зовнішнього інвестиційного плану ЄС.

"Європейський зовнішній інвестиційний план відкриває нові можливості і стає новим інструментом", - заявив один з них. Співрозмовник ЄП наголосив, що цей інструмент дозволить, серед іншого, надавати гарантії для європейських інвестиції до країн-партнерів.

Обсяг допомоги для східних партнерів ЄС в рамках Зовнішнього інвестиційного плану наразі не розкривається.

Також представники ЄС нагадали, що раніше ЄС надавав та продовжує надавати фінансову допомогу Україні через інші інструменти ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.