В Ірландії урядова криза, яка може ускладнити самміт ЄС щодо Brexit

П'ятниця, 24 листопада 2017, 13:39

В Ірландії набирає обертів політична криза, яка наступного тижня може завершитися голосування за недовіру уряду і це може мати наслідки для переговорів між Великою Британією та ЄС щодо Brexit.

Про це повідомляє EUobserver.

В Ірландії керує уряд меншості і він може програти голосування за недовіру, що призведе до нових виборів

Скандал спалахнув через віце-прем’єра Ірландії Францес Фітцджеральд. Її звинувачують в тому, що вона у 2015 році, перебуваючи на посаді міністра юстиції, знала про організовану кампанію проти інформаторів, що давали свідчення проти поліцейських, яких звинувачували у надмірному застосуванні сили.

Уряд прем’єра Лео Варадкара і його партія Fine Gael підтримують Фітцджеральд, але опозиційна партія Fianna Fail збирається провести голосування за недовіру.

Криза почалася всього за три тижні саміту ЄС у Брюсселі, а майбутнє кордону між Республікою Ірландією та Північною Ірландією є ключовим кроком у переговорах щодо Brexit.

На саміті Варадкар та 26 його колег з країн ЄС мають вирішити, чи досягнутий достатній прогрес у переговорах з Британією.

Тільки якщо всі 27 лідерів погодяться, що достатній прогрес є, тоді переговори перейдуть до наступного етапу. Варадкар фактично має право вето, але тепер незрозуміло, чи поїде він на саміт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.