Литва направила ноту МАГАТЕ з приводу радіоактивного витоку в Росії

Середа, 29 листопада 2017, 14:28

Литва направила ноту в Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) у зв’язку з фіксацією радіоактивного витоку в Челябінські області в Росії.

Про це повідомляє Delfi.

"Ми підготували ноту і направили її МАГАТЕ у зв'язку з цим інцидентом, щоб всі обставини отримали оцінку і було забезпечено дотримання Конвенції 1986 року про попереднє сповіщення про ядерну аварію", - сказав BNS міністр енергетики Литви Жигімантас Вайчюнас.

Він повідомив, що цього тижня звернувся в Єврокомісію за підтримкою в цьому питанні.

"Я почув чітке запевнення, що найближчим часом буде вжито невідкладних заходів, щоб прояснити процедури самого МАГАТЕ, чи все забезпечено у самому МАГАТЕ. ЄК зіграє роль подвійної перевірки. Найближчим часом, я думаю, у нас будуть результати", - сказав міністр енергетики.

Міністр обурився, що витік рутенію стався ще наприкінці вересня, тоді як відомо про це стало лише через два місяці.

Метеорологічна служба Росії в кінці листопада підтвердила, що наприкінці вересня в декількох регіонах країни, недалеко від підприємства з виробництва компонентів ядерної зброї в Челябінській області, була зафіксована підвищена концентрація ізотопу рутеній-106. Вона в 986 разів перевищувала звичайний радіаційний фон.

Росія оприлюднила цю інформацію тільки після того, як Інститут ядерної та радіаційної безпеки Франції (IRSN) 9 листопада оголосив, що в пробах повітря, узятих за період з 27 вересня до 13 жовтня, був виявлений радіоактивний ізотоп рутеній - 106.

Радіоактивний ізотоп - рутеній 106 утворюється в ядерному реакторі в результаті радіоактивного розпаду і в натуральному вигляді в природі не зустрічається. Він також використовується в медичному обладнанні для радіаційної терапії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: