ЄС планує значні зміни на енергоринку, щоб контролювати "Північний потік-2"

Понеділок, 6 листопада 2017, 12:17

Єврокомісія пропонує поширити правила внутрішнього ринку енергії на прибережні газопроводи. Таким чином в ЄК хочуть взяти під частковий контроль російський трубопровід "Північний потік-2".

Про це повідомляє Euractiv.

Єврокомісія розглядає російський план подвоїти постачання газу в обхід традиційних маршрутів через Україну, як підрив зусиль ЄС щодо зменшення залежності від Москви та її підтримки Києва.

Згідно із запропонованими змінами до директиви щодо газу, всі трубопроводи з імпорту газу повинні відповідати правилам ЄС, згідно з якими трубопроводи не повинні безпосередньо надаватися постачальникам газу, повинні бути надані недискримінаційні тарифи, прозорі операції та щонайменше 10% потужностей надаються у користування третім особам.

"Газові директиви в цілому ... зможуть застосовуватися до трубопроводів до та з третіх країн, включаючи існуючі та майбутні трубопроводи, до кордону юрисдикції ЄС", - йдеться в пропозиціях.

Пропозиція піде на голосування у середу на засіданні комісарів ЄС. Якщо її буде прийнято, вона перейде до держав-членів та до Європейського парламенту для затвердження.

В Єврокомісії хочуть, щоб нові правила були введені до кінця 2018 року - досить рано, щоб застосувати їх до трубопроводу "Північний потік-2", який повинен бути завершений до кінця наступного року.

Нагадаємо, парламент Данії почав обговорювати новий закон, запропонований урядом, який дасть змогу заблокувати проект газопроводу "Північний потік-2".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.