ЄС у грудні має намір скласти "чорний список" податкових притулків

Вівторок, 7 листопада 2017, 18:51

Міністри фінансів країн Європейського Союзу закликали до швидкого створення "чорного списку" податкових притулків, щоб схвалити його в наступному місяці.

Про це повідомляє Reuters.

У вівторок у Брюсселі міністри обговорювали проблему офшорів через оприлюднення документів "Paradise Papers".

Для зменшення привабливості юрисдикцій, які стягують мало або взагалі не стягують податків, міністри ЄС обговорили плани щодо спільного "чорного списку".

"Існує сильна підтримка ідеї швидко рухатися вперед", - заявив журналістам міністр фінансів Естонії Тоомас Тоністе.

Він додав, що "більшість країн" хотіли б прийняти цей список вже наступного місяця, але недвозначно визнав, що не всі 28 країн-членів ЄС однаково готові рухатися так швидко.

Серед юрисдикцій у центрі уваги є офшорні банківські центри, такі як Джерсі та Бермудські острови. Але деякі країни ЄС, зокрема, Люксембург та Мальта, також були піддані критиці за дії в якості податкових гаваней.

Головним каменем спотикання для ЄС є те, чи необхідно застосовувати санкції до країн із "чорного списку".

"Я не впевнений, чи будуть санкції", - заявив чиновник ЄС із посиланням на відмінності між державами-членами, які мають одностайно підтримати пропозиції щодо податкових питань.

Наприклад, Люксембург та Мальта заявили, що санкції не будуть необхідними, оскільки інвестори зможуть утримуватися від вкладання грошей у податкові гавані, внесені до списку.

Але багато інших країн ЄС хочуть реального покарання для юрисдикцій, які дозволяють платити значно менше податків і тим самим залишають без надходжень держави-члени ЄС.

Нагадаємо, нещодавно було оприлюднено масив фінансових документів, що дістав назву Paradise Papers ("Райські папери"), який включає 13,4 млн документів, що здебільшого належать одній провідній компанії у офшорних фінансах.

Європейський комісар з питань економіки П’єр Московічі назвав представлені дані приголомшливими та закликав до створення реєстру порушників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.