У Сеймі Польщі обговорять відносини з Україною після заяв Ващиковського

Четвер, 9 листопада 2017, 12:55

Депутат опозиційної партії Польщі Громадянська платформа Славомір Нітрас звернувся з проханням про включення до порядку денного сьогоднішнього засідання Сейму інформації уряду на тему польсько-українських відносин.

Про це повідомляє Polskie Radio.

Спікер Сейму Марек Кухцінський поінформував, що у четвер, 9 листопада, польський уряд представить інформацію про актуальні відносини Польщі з найближчими сусідами.

У поясненні до свого клопотання Нітрас вказав на слова міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського на тему польсько-українських відносин.

Міністр серед іншого сказав, що Варшава запускає "процедури заборони в’їзду до Польщі для людей, які мають вкрай антипольську позицію". Він додав, що "наслідки нестимуть також особи, які на адміністративному рівні, з політичних мотивів, не допускають до продовження ексгумацій та відновлення польських місць пам’яті в Україні". Очільник польської дипломатії теж зазначив, що подумає, чи "рекомендувати президенту Польщі здійснювати грудневий візит до України".

За словами депутата Громадянської платформи, "мова", яку використовує очільник дипломатичного відомства Польщі, "погіршує" польсько-українські відносини та може "покласти край" можливості увіковічення та пошуку Польщею місць пам’яті в Україні.

Політик переконаний, що дебати у Сеймі про відносини з Україною потрібні для того, аби "не лунали тільки радикальні голоси" з польського та українського боку.

"Потрібний чіткий, сильний, добрий сигнал від польської прем’єрки про польську закордонну політику і те, як ми бачимо відносини з українцями", – зазначив опозиційний депутат.

Нагадаємо, на тлі жорстких заяв з боку представників польської влади на адресу України Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів України та Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.