Вишеградська четвірка пропонує 35 млн євро замість квот ЄС на мігрантів

Четвер, 14 грудня 2017, 14:31

Словацький прем'єр Роберт Фіцо заявив, що країни "Вишеградської четвірки" відкидають ідею квот на мігрантів, але натомість нададуть 35 млн євро допомоги на проекти з подолання проблем міграції.

Про це Фіцо заявив за підсумками зустрічі Вишеградської групи із главою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером та прем’єр-міністром Італії Паоло Джентілоні.

Речник Єврокомісії Маргарітіс Схінас повідомив, що сьогодні країни "Вишеградської четвірки" погодилися виділити 35 мільйонів євро у цільовий фонд "Africa Trust Fund" в рамках спільного рішення ЄС для нелегальних мігрантів. Фонд, зокрема, вже надав медичну допомогу 20 000 мігрантам та профінансував 16 000 повернень мігрантів.

За підсумками зустрічі Фіцо заявив, що країни "Вишеграду" готові виділити навіть більше грошей.

"Я можу підтвердити, що не лише я, але й інші прем'єр-міністри Вишеградської групи запропонують навіть більше грошей, якщо це необхідно. З цієї точки зору ми пропонуємо 35 мільйонів євро, щоб зберегти 24 мільйонів євро з бюджету Єврокомісії. Ми готові витратити навіть більше грошей, бо ми справді хочемо виявити солідарність.

Водночас, ми абсолютно відкидаємо ідею квот, бо ми віримо, що квоти не працюють. Вони є неефективними. Ідея Дональда Туска, яку він раніше виразив... бо рішення щодо квот справді розділяють ЄС", - сказав він, наголосивши ще раз на готовності продовжувати підтримувати проекти такого типу фінансово.

Нагадаємо, президент Європейської ради Дональд Туск у своєму зверненні напередодні саміту лідерів ЄС заявив, що обов'язкові квоти, запропоновані Єврокомісією в рамках реформи системи надання притулку "виявилися неефективними" і створили суперечки серед країни ЄС.

Його заява була розкритикована Єврокомісією. Так, єврокомісар з питань міграції Дмітріс Аврамопулос назвав антиєвропейською заяву президента Європейської ради.

Однак, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто з задоволенням сприйняв позицію президента Європейської ради Дональда Туска щодо неефективності квот на біженців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.