Спірний пам’ятник "Волинська різанина" можуть встановити у польському Торуні

фото
Четвер, 21 грудня 2017, 13:46

Суперечливий пам’ятник "Волинська різанина", від встановлення якого відмовилися три польських міста, можуть встановити у Парку національної пам’яті у Торуні.

Про це повідомляє Onet.pl.

Пам'ятник "Волинська різанина" авторства Анджея Пітинського – це орел висотою 14 метрів, з вирізаним на грудях хрестом, в якому поміщене тіло дитини, наколотої на вила (тризуб).

Фото Onet 

У нижній частині пам'ятника знаходиться родина у вогні – батько, мати з дитиною на руках та їхні діти поруч, хлопчик і дівчинка. За ними розміщений фрагмент огорожі зі штахетами, на які настромлені дитячі голови.

Фото Naszdziennik  

З ідеєю розташування такого пам'ятника в місті Єлєня Гура на початку року звернулися до влади міста так звані кресовʼяни (нащадки поляків, які були змушені виїхати зі східної частини Польщі, кресів, що зараз є територією України. – Ред.). Однак влада міста відмовилася від встановлення пам’ятника. Раніше дозволи на будівництво пам’ятника не вдалося отримати у Ряшеві та Перемишлі.

Тепер же пам’ятник хочуть встановити у місті Торуні – у Парку національної пам’яті, які планує створити на територіє своєї єпархії отець Тадеуш Ридзик – один з найвпливовіших священиків у Польщі, який користується підтримкою правих партій. У грудні 2017 року він запропонував створити список українців, котрі рятували поляків від УПА.

Зазначається, що отець Ридзик особисто оглянув пам’ятник у місті Глівіце, де його відливають, і той справив на нього значне враження.

Для встановлення пам’ятника у Торуні не потрібна буде згода влади міста, оскільки місце, де його планують встановити, не належить до категорії публічних.

Як відомо, минулого року Сейм Польщі проголосував за резолюцію "Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.