Вже третє місто Польщі відмовилося від спірного пам’ятника "Волинська різанина"

фото
Вівторок, 7 лютого 2017, 13:41

Влада польського міста Єлєня Гура Нижньосілезького воєводства Польщі відмовилася від спорудження у місті памʼятника жертвам так званої Волинської різанини авторства скульптора Анджея Пітинського, місце для якого у Польщі поки що не можуть знайти.

Про це пише Onet.

"В рамках міського бюджету міста Єлєня Гура не було затверджене фінансування пам'ятника жертвам "Волинської різанини", – йдеться у повідомленні.

Видання відзначає, що проект спорудження такого памʼятника був відхилений на етапі перевірки.

Втім, як відзначає журналіст Onet, "ініціатори будівництва пам'ятника будуть клопотати про проведення в місті референдуму щодо появи такого монумента".

"Раніше дозволи на будівництво спірної скульптури не вдалося отримати в Ряшеві (польською – Жешув) і Перемишлі", – наголошує видання.

Відзначимо, попри відмову вже у кількох містах Польщі, відливання памʼятника за цим проектом вже почалося у місті Глівіце (Сілезія).

Варто відзначити, що пам'ятник "Волинська різанина" авторства Анджея Пітинського – це орел висотою 14 метрів, з вирізаним на грудях хрестом, в якому поміщене тіло дитини, наколотої на вила.

Фото: Społeczny Komitet Budowy Pomnika "Rzeź Wołyńska" w Jeleniej Górze 

У нижній частині пам'ятника знаходиться родина у вогні – батько, мати з дитиною на руках та їхні діти поруч, хлопчик і дівчинка. За ними розміщений фрагмент огорожі зі штахетами, на які настромлені дитячі голови.

Фото: Naszdziennik 

З ідеєю розташування саме такого пам'ятника в місті Єлєня Гура звернулися до влади міста так звані кресовʼяни (нащадки поляків, які були змушені виїхати зі східної частини Польщі, кресів, що зараз є територією України. – Ред.).

Влада міста пояснює, що ідея спорудження пам'ятника викликала в місті великий резонанс. Відомо, що до ради міста надійшло безліч листів від людей, які протестують.

"Противники цієї ідеї відзначають, що пам'ятники мають не тільки змушувати думати, але й об'єднувати, а цей пам'ятник… стікає кровʼю", – так прокоментував Onet ситуацію Цезарій Вікліл, прес-секретар мера міста.

Проте, за даними видання, вирішальним фактором у відмові в будівництві контроверсійного памʼятника стала не естетика.

Земельна ділянка, на якій хотіли встановити памʼятник ініціатори, є зеленою зоною, на якій заборонена забудова, що і стало причиною для відмови у спорудженні монумента.

За словами Маріуша Геруса, одного з ініціаторів встановлення памʼятника, вони готові домовлятися з владою Єлєня Гури і встановити його на іншій ділянці.

Видання відзначає, що ініціатори встановлення памʼятника робитимуть все для того, аби провести міський референдум з цього питання.

Додамо також, за інформацією видання Naszdziennik, місце розташування "Волинської різанини" у Польщі "ще не визначене".

"Пам'ятник, який буде монументальною композицією висотою 14 метрів, буде відлито у бронзі, і повстане на постаменті з граніту заввишки 1,5 м. Пам'ятник профінансований Асоціацією ветеранів польської армії в Америці, в Нью-Йорку", – відзначає Naszdziennik.

Раніше повідомлялося, що лідер керівної партії Польщі "Право і Справедливість" Ярослав Качинський вважає, що майбутнє польсько-українських відносин "під питанням" через трактування в Україні власної історії, зокрема, ролі УПА.

Одним з найболючіших питань у спільній історії  Польщі та України наразі залишається трактування трагічних подій на Волині в часи Другої світової, коли підрозділи УПА вчинили акції масового вбивства поляків, які у Польщі нині розцінюють як геноцид.

Як відомо, минулого року Сейм Польщі проголосував за резолюцію "Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.