Ердоган розірве зв'язки з Ізраїлем, якщо США переведуть посольство в Єрусалим

Вівторок, 5 грудня 2017, 13:21

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган попередив, що може розірвати зв'язки з Ізраїлем, якщо США визнають Єрусалим ізраїльською столицею.

Про це повідомляє ВВС.

Ердоган сказав, що такий крок означав би для мусульман перехід "червоної лінії".

"Пане Трамп! Єрусалим є червоною лінією для мусульман. У цьому питанні ми готові піти на жорсткі заходи, навіть скоротити дипломатичні зв'язки з Ізраїлем", - сказав Ердоган у телевізійному зверненні.

За даними американських ЗМІ, на цьому тижні Дональд Трамп різко змінить позицію США щодо статусу Єрусалиму. Доля міста - одне з найжорсткіших питань між Ізраїлем та палестинцями.

Минулого тижня стало відомо, що Трамп вирішив не переносити посольство США в Ізраїлі в Єрусалим, підписавши меморандум, згідно з яким дипломатична місія залишатиметься в Тель-Авіві ще щонайменше півроку.

В той же час в адміністрації  Трампа наголошують, що президент США готовий до перенесення посольства у майбутньому.

Туреччина та Ізраїль відновили дипломатичні відносини в минулому році, через шість років після того, як Анкара розірвала зв'язки на знак протесту проти вбивства десяти пропалестинських турецьких активістів у зіткненнях із ізраїльтянами.

Конгрес США ще в 2000 році ухвалив рішення щодо переносу посольства в Єрусалим, однак уряд США постійно відкладає виконання рішення.

Ізраїль та Палестинська автономія офіційно вважають Єрусалим своєю столицею й не визнають таке право за іншою стороною, хоча ізраїльський суверенітет над східною частиною міста не визнаний ні ООН, ні значною частиною міжнародного співтовариства, а органи влади Палестинської автономії взагалі ніколи не перебували в Єрусалимі.

Майже всі держави розміщають свої посольства в районі Великого Тель-Авіва, за винятком Болівії й Парагваю, чиї посольства розташовуються в околицях Єрусалима.

Під час передвиборної кампанії Дональд Трамп активно виступав за перенесення диппредставництва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.