"Не потрібен маніпулятивний діалог": в Брюсселі сперечалися щодо мови освіти в Україні

П'ятниця, 8 грудня 2017, 15:30

Представники українського та угорського уряду розійшлися у думці щодо того, який вплив на угорськомовну меншину має мовна норма нового закону "Про освіту"

Про позиції, висловлені на засіданні ради асоціації, розповіли віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе та глава МЗС Угорщини Петер Сійярто, повідомляє з Брюсселя кореспондент "Європейської правди".

Сійарто, відповідаючи на запитання Європейської правди, заявив, що Угорщина не погодиться з жодним зменшенням прав угорськомовної меншини.

"Ключове те – що жодна частина прав, які мають представники меншин, не може бути зменшена. Це фундаментальний принцип", - сказав він, зазначивши, що представив цю позицію на засіданні.

Між тим, Україна наполягає на тому, що закон про освіту не зменшив, а розширив права угорськомовної меншини.

Климпуш-Цинцадзе підтвердила, що на зустрічі звучало питання про неприпустимість звуження прав.

"Спільна позиція всіх країн-членів ЄС полягає в тому що права національних менших мають поважатися і Україна однозначно підтримує цей посил і забезпечує це...

Але закон про освіту не звужує, а розширює права меншин, надаючи їм більше можливостей. Якщо у Берегівському районі 75% учнів не змогли задати іспит з української, то мабуть зараз у вони дискриміновани, і не з власної вини", - пояснила віце-прем’єр.

"Ми розраховуємо на конструктивний, а не маніпулятивний діалог з Угорщиною", - наголосила вона.

Сійярто, зі свого боку, заявив про впевненість що закон про освіту зменшує права меншини. "Я не думаю, що ви можете серйозно про це питати. Якщо раніше було право на навчання угорською з 6 до 23 років, а тепер буде до 10 років, то це – зменшення прав", - наголосив він.

Нагадаємо, Венеціанська комісія відхилить ключову вимогу Будапешта щодо українського закону про освіту і в цілому підтримає Україну.

Раніше повідомлялося, що Угорщина висунула дві умови у контексті українського закону про освіту.

Детальніше читайте у статті на сайті ЄвроПравди: "Угорщина готується до поразки: що 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.