Литва заборонила в’їзд 49 громадянам РФ на основі "закону Магнітського"

П'ятниця, 12 січня 2018, 17:53

Міністр внутрішніх справ Литви Еймутіс Місюнас в п'ятницю заборонив в'їзд до Литви 49 громадянам Росії, які звинувачуються в порушеннях прав людини і відмиванні грошей.

Про це повідомляє портал Delfi.

Список затверджений на підставі так званого "Закону Магнітського", який вступив в силу з 1 січня.

"Міністр підписав розпорядження про заборону на в'їзд до Литви 49 особам на підставі прийнятого закону і за пропозицією МЗС", - сказав прес-аташе міністра Кароліс Вайткявічюс.

За його словами, Місюнас зобов'язав співробітників Департаменту міграції оприлюднити цей список.

Сейм Литви прийняв "Закон Магнітського" в листопаді минулого року, цей правовий акт отримав свою назву за ім'ям загиблого в 2009 році в російській в'язниці юриста Сергія Магнітського. Він розкрив фінансові махінації російських посадових осіб і громадян, в результаті яких було присвоєно 260 млн. доларів з грошей платників податків. Магнітський був затриманий, провів 358 днів в ув'язненні і був підданий тортурам, а потім помер у в'язниці.

Прес-аташе міністра закордонних справ Раса Якілайтене сказала, що міністерство підготувало "список Магнітського" з 49 прізвищ після консультацій із зарубіжними партнерами ще до прийняття закону в парламенті. Частина включених в цей список осіб вже зараз є небажаними в Литві.

Подібні "закони Магнітського" прийняті в США, Канаді та Естонії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.