У Польщі планують надати новим кораблям назви українських міст

Понеділок, 15 січня 2018, 13:31

Польська державна судноплавна компанія планує надати замовленим на китайській верфі кораблям назви колишніх польських міст на території так званих "східних кресів".

Про це повідомляє Radio Szczecin з посиланням на менеджера держкомпанії Польське морське пароплавство Павла Бжезицького.

Перший корабель, який компанія невдовзі має отримати з китайської верфі, матиме назву "Львів". Корабель матиме місткість 39 тисяч тонн.

Подальші замовлені кораблі отримають назви міст на колишніх польських територіях, зокрема, йдеться про назви міст Вільнюс і Тернопіль.

"Ми змінюємо назви кораблів, які в основному вже готові і знаходяться на китайських верфях. Ми поступово відновлюємо назви. Для західної Польщі це гарні і ностальгічні назви. Тому ми хочемо, щоб кораблі мали назви колишніх польських міст на східних прикордонних землях", - сказав Бжезицький.

Як зазначається, вітрильний корабель під назвою "Львів" вже був у польському флоті перед війною. На думку Бжезицького, нові назви кораблів не будуть суперечливими у політичному плані.

"Йдеться про п'ять одиниць, першим буде "Львів". Це політично нейтральний крок, оскільки протягом багатьох років один з наших кораблів називався "Львівські Орлята". І це нікому не завдало шкоди, тому з назвою "Львів", можливо, також проблем не буде, - каже Бжезицький.

У Польщі зазначають, що у німецькому флоті тривалий час присутній криголам "Штетин" за назвою колишнього німецького, нині польського міста Щецин.

Нагадаємо, в минулому році польське міністерство внутрішніх справ оголосило обговорення нового дизайну польських паспортів. Серед зображень, що планували розмістити на документі: Остра Брама (Святі ворота) у Вільнюсі та львівський Цвинтар орлят.

Така ініціатива  викликала протести Литви та України, після чого польська влада відмовилася від ідеї розміщення згаданих зображень у паспортах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.