Польща стверджує, що наразі не обговорює з Німеччиною репарації

Четвер, 18 січня 2018, 16:52

Питання про репарації сьогодні не входить до порядку денного переговорів між урядом Польщі та владою Німеччини.

Про це заявив  глава прес-служби польського МЗС Артур Ломпарт, підсумовуючи переговори міністрів закордонних справ обох країн у середу, повідомляє Onet.Wiadomosci.

Ломпарт також сказав, що в ході переговорів з німецькими партнерами глава МЗС Яцек Чапутович зазначив, що "існують розбіжності в інтерпретації правової ситуації між Польщею і Німеччиною, пов'язаної з репараціями, які, за погодженням з Німеччиною, повинні стати предметом поглиблених досліджень експертів з обох сторін".

За словами глави прес-служби МЗС, необхідно прояснити всі юридичні і політичні аспекти репарацій.

З цією метою, додав він, слід представити "ситуацію щодо компенсації втрат під час Другої світової війни внаслідок дій нацистської Німеччини проти Польщі та її громадян у порівнянні з іншими жертвами цієї війни".

Така аналітична робота, за його словами, вже проводиться в польському парламенті.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Німеччини запропонував створити експертну групу для вивчення заяв деяких польських націоналістичних лідерів про те, що Берлін повинен виплатити відшкодування за шкоду, заподіяну Польщі під час Другої світової війни.

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович заявив, що питання репарацій не повинно перешкоджати хорошим відносинам з Німеччиною. За оцінками польської комісії, унаслідок дій Німеччини під час Другої світової війни Польща зазнала збитків на суму $48,8 млрд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.