Росія поставила рекорд за рішеннями ЄСПЛ про порушення прав людини

Четвер, 25 січня 2018, 11:25

Протягом 2017 року Європейський суд з прав людини, розташований в Страсбурзі, виніс майже 300 рішень про порушення Росією Європейської конвенції з прав людини.

Про це повідомляє кореспондент "Європейської правди" зі Страсбурга.

За статистикою, яку продемонструвало керівництво суду на прес-конференції в четвер, за рік було винесено 293 рішення, якими визнаються порушення Конвенції з боку РФ. Найчастіше РФ визнавали винною у порушенні права на свободу та безпеку (116 рішень), про заборону нелюдського та принижуючого ставлення (107), а також право на ефективний захист (87).

Треба зважати на те, що ці дані не свідчать про стан справ із дотриманням прав людини у поточний час.

Через специфіку роботи ЄСПЛ, зараз виносяться рішення щодо порушень, які мали місце переважно понад 4-5 років тому. У багатьох рішеннях визнавалося порушення відразу кількох статей конвенції.

На другому місці після Росії – Туреччина, 99 рішень, де суд знайшов порушення конвенції. На третьому – Україна, 82 рішення.

В справах щодо Україні найчастіше визначалося порушення права на ефективний захист  (40 рішень), занадто довге винесення рішень (37), права на чесний суд (20 випадків). За попередній рік проти України було винесено рішення у 70 справах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.