США опублікували "кремлівську доповідь": 210 людей, наближених до Путіна

документ
Вівторок, 30 січня 2018, 07:58

Міністерство фінансів США опублікувало так звану "кремлівську доповідь", в якій перераховані імена наближених до президента РФ Володимира Путіна російських чиновників і бізнесменів. 

Про це повідомляє Bloomberg.

Казначейство оприлюднило список прізвищ 210 людей, наближених до президента РФ Володимира Путіна. У списку 96 російських олігархів, чиї статки оцінюються на суму понад $1 млрд. Крім того, у списку 114 прізвищ високопосадовців, а також керівників державних компаній.

У списку фігурують російські олігархи Олег Дерипаска, Роман Абрамович, Володимир Потанін, брати Аркадій і Борис Ротенберг, Геннадій Тимченко, Алішер Усманов, Ігор Сєчін, Олексій Міллер, Олег Тіньков, Сулейман Керімов та інші.

Серед чиновників до списку увійшли прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв, глава МЗС РФ Сергій Лавров, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, глава адміністрації президента РФ Андрій Вайно, помічник президента Владислав Сурков, мер Москви Сергій Собянін, спікери Держдуми і Ради федерації В'ячеслав Володін і Валентина Матвієнко, голова ФСБ Олександр Бортніков.

Потрапляння до списку не означає, що його фігуранти автоматично стикаються з будь-якими каральними заходами, такими як блокування активів США та заборона на отримання візи, проте їх включення може змусити банки та інші установи в США та Європі відмовитися мати справи з ними.

Мінфін США в передмові до доповіді зазначає, що для складання списку провідних політичних фігур були використані "об'єктивні критерії, що стосуються офіційної посади особи", у випадку з олігархами до списку потрапили всі, чий статок оцінюється в $1 млрд.

Судячи з усього, Мінфін використав дані американського журналу Forbes, який щорічно складає список найбагатших людей світу. У списку за 2017 рік значаться 96 росіян зі статками від $1 млрд, стільки ж їх і в доповіді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.