Парламент Каталонії розгляне призначення Пучдемона на пост глави уряду

Вівторок, 30 січня 2018, 10:19

У парламенті Каталонії у вівторок пройде засідання, на якому мають розглянути питання про призначення Карлеса Пучдемона на пост глави Женералітета (уряду).

Про це повідомляє El Pais.

Засідання призначене сьогодні на 15:00 за іспанським часом, однак поки невідомо, чи будуть розглядати це питання, адже Пучдемон досі не повернувся до Іспанії.

Конституційний суд Іспанії минулого тижня постановив, що для обрання главою регіону Пучдемон повинен особисто бути присутнім в парламенті.

У понеділок стало відомо, що Пучдемон протягом доби попросить дозволу суду взяти участь в сесії каталонського парламенту. Однак невідомо, чи був поданий такий запит, і якщо так, то якою була відповідь на нього.

Пучдемон також направив листа спікеру парламенту, в якому наголошує, що за регламентом у нього є право відвідувати пленарні сесії і голосування, а також на нього поширюється парламентський імунітет, що дозволяє запобігти арешту.

Не виключено, що спікер парламенту Каталонії вирішить відкласти сесію після її відкриття через відсутність кандидата у парламенті. 

Спікер парламенту Каталонії також може відкрити ще один раунд консультацій для висунення іншого кандидата, до цього закликають Соціалістична партії Каталонії та партія "Громадяни", які виступають за єдність з Іспанією.

Пучдемон виїхав до Бельгії після того, як 27 жовтня 2017 року парламент Каталонії ухвалив декларацію про незалежність регіону, порушивши Конституцію Іспанії. В Іспанії проти нього ведеться розслідування за звинуваченнями  у заколоті, бунті та розтраті.

Раніше влада Мадрида обіцяла зробить все можливе, щоб Пучдемон не з’явився в Іспанії раптово у день голосування за нового главу уряду автономії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.