Експерти Ради Європи: необхідні зміни до законодавства у сфері боротьби з відмиванням коштів

Вівторок, 30 січня 2018, 11:08

У Раді Європи констатують, що у сфері боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму вжиті в Україні заходи вже мали позитивний ефект, але необхідні зміни до законодавства.

Про це йдеться в оприлюдненому у вівторок звіті Спеціального комітету експертів Ради Європи із взаємної оцінки заходів боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму (MONEYVAL) щодо України, повідомляє УНІАН.

"У новому звіті MONEYVAL визнав, що в Україні існують сильні політичні зобов’язання щодо запобігання і протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму, а вжиті заходи вже мали позитивний ефект.

Проте необхідні нові нормативні положення з більш суворими вироками за злочини, потрібні додаткові ресурси, а справи на високому рівні мають розслідуватися і розглядатися в судах більш активно", - йдеться в повідомленні Ради Європи.

У MONEYVAL констатують, що Україна стоїть перед "значними ризиками у питанні відмивання коштів через корупцію та незаконну економічну діяльність, включаючи фіктивне підприємництво, ухиляння від сплати податків та шахрайство".

"Величезний розмір тіньової економіки, посилений широкомасштабним використанням готівки, робить країну особливо вразливою. Серед поширених механізмів відмивання коштів в Україні є так звані конвертаційні центри, за допомогою яких гроші перетікають з реальної до тіньової економіки і які використовуються для переведення фінансів у готівку з подальшим вивезенням з країни", - наголошується у звіті.

При цьому в MONEYVAL заявляють, що влада України демонструє "достатньо добре розуміння ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму". "Проте розуміння може бути посилено в таких сферах як транскордонні ризики та ризики, що виникають у некомерційному секторі і щодо юридичних осіб", - вважають експерти.

Також експерти вказують на те, що відмивання коштів, як і раніше, по суті розглядається як злочин "вторинного рівня" на додаток до предикатного правопорушення (предикатний злочин – суспільно небезпечне протиправне діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом). "Щоразу, коли виноситься вирок у справі про відмивання коштів, він майже завжди менший, ніж для предикатного злочину. Покарання має бути більш переконливим на практиці", - наголошується у доповіді.

Експерти рекомендують ввести положення до Кримінального кодексу України, які б передбачали, що особа може бути засуджена за відмивання коштів навіть за відсутності засудження за предикатне правопорушення.

У доповіді також ідеться, що до 2014 року кримінальні розслідування за відмивання коштів зазвичай велися щодо місцевих чиновників, а не посадовців вищого рівня. З березня 2014 року були зроблені активні кроки стосовно осіб, які мають зв'язки з колишнім режимом; досі складні розслідування призвели лише до двох судових вироків, один з яких стосується відмивання коштів у значних обсягах.

"Необхідно більше судових переслідувань і засуджень у справах, пов'язаних з корупцією, крадіжками та розкраданням державного майна на високому рівні не лише особами, пов'язаними з колишнім режимом, але й діючими посадовими особами та їхніми партнерами", - вважають у MONEYVAL.

Спеціалісти також наголосили на необхідності застосовувати режим конфіскації послідовно у всіх справах.

Щодо фінансування тероризму в MONEYVAL вказали, що Україна встановила окреме правопорушення і запроваджує систему боротьби з цим явищем, проте наголосили на необхідності вирішення технічних недоліків. 

Україна має на першому пленарному засіданні у 2019 році повідомити MONEYVAL про реалізацію рекомендацій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.