Дуда: Поляки мають право відстоювати історичну правду

Вівторок, 30 січня 2018, 15:24

Президент Польщі заявив, що поляки мають право відстоювати історичну правду та захищати себе від фальсифікації історії.

Про це Анджей Дуда заявив в ефірі телеканалу TVP Info.

Президент Польщі наголосив, що не дуже розуміє, чому реакція ізраїльської сторони на зміни до Закону про інститут національної пам'яті була такою "імпульсивною та негативною".

"Ми повинні спокійно з'ясувати це питання. У той же час, нам не можна від цього відмовитися. У нас є право захищати власну історичну правду, бо під час Другої світової війни 6 мільйонів польських громадян загинули, у тому числі у німецьких концтаборах", - сказав він.

Дуда також звернув увагу, що останнім часом з'являється дуже багато дезінформації про Польщу. На думку президента, це "своєрідна форма гібридної війни, пов'язана з введенням в публічний обіг неправдивої інформації та звинувачень".

Нагадаємо, згідно з ухваленими змінами в закон про Інститут національної пам’яті, кожному, хто публічно і всупереч фактам приписує польському народу чи державі відповідальність чи співучасть у злочинах Третього рейху, загрожує штраф або позбавлення волі на строк до трьох років. Законом також забороняється вживання вислову "польські табори смерті". Дія закону поширюється і на громадян інших держав.

Ізраїльська влада розкритикувала новий закон. Зокрема, з критикою виступили прем’єр Ізраїлю Беньямін Нетаніягу та посол Ізраїлю в Польщі Анна Азара, яка зазначила, що закон дозволить карати навіть тих, хто пережив Голокост, за їхні свідчення.

МЗС Ізраїлю заявило, що новий закон "не сприятиме виявленню історичної правди і може зашкодити свободі проведення досліджень".

Однак у Польщі не бачать потреби у внесенні поправок до закону про Інститут національної пам’яті, зміни до якого викликали обурення Ізраїлю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.