Розенко їде до Польщі домовлятись про зміну закону про Інститут нацпам'яті

Середа, 14 лютого 2018, 15:25

Віце-прем’єр України Павло Розенко 16 лютого відвідає Варшаву, де проведе переговори зі своїм польським колегою  Пйотром Глінським щодо скандального закону про Інститут національної пам’яті.

Про це повідомляє служба віце-прем’єра України.

"Керуючись позицією президента України, Верховної Ради України та уряду України, ми очікуємо від польської сторони не лише роз’яснення по цьому закону. Ми вважаємо, що закон має бути змінений", - цитує служба віце-прем’єра Розенка.

За словами посадовця, зараз важливо зняти напругу в українсько-польських відносинах, яка останнім часом, у тому числі штучно, накручується різними політичним силами, зокрема і зовнішніми чинниками.

"Тому основна місія – розпочати діалог з польською стороною на цю тему", - повідомив віце-прем'єр.

 "І це питання не лише політики чи історії. Мова йде про можливе конкретне порушення прав і свобод наших співгромадян, які працюють чи живуть у Польщі, їх переслідування за якісь слова чи політичні переконання. Це, на нашу думку, неприпустимо. Ми будемо захищати права наших співгромадян не лише в Україні, а й за межами нашої держави", - підкреслив Павло Розенко.

Віце-прем’єр зауважив, що українська сторона готова до обговорення широкого кола питань. "Ми сподіваємось, що і польська сторона виявить своє бажання до врегулювання усіх суперечливих моментів", - додав він.

Нагадаємо, 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів. Водночас він направив закон до Конституційного суду на перевірку. 

Закон серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів, а також штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Україна раніше закликала польського президента не підписувати ухвалені парламентом зміни.

Більше про конфлікт читайте на сайті "Європравди": "За що хочуть карати українців: деталі та наслідки скандального польського закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.