Теракт у Стокгольмі: підозрюваний заявив суду, що мстився за загиблих членів ІДІЛ

Вівторок, 20 лютого 2018, 14:38

Підозрюваний у нападі вантажівкою в Стокгольмі Рахмат Акілов заявив у суді, що своїм терактом він хотів змусити шведський уряд припинити підтримку міжнародної коаліції проти ІДІЛ.

Про це повідомляє AFP.

У перший день судового процесу, який розпочався минулого тижня, 40 річний уродженець Узбекистану Акілов визнав себе винним в тому, що 7 квітня 2017 року викрав вантажівку та наїхав на пішоходів на жвавій торговій вулиці, внаслідок чого загинули 5 людей.

Говорячи російською мовою через перекладача, Акілов не висловив жодного каяття чи жалю за свої дії.

Він заявив у суді, що хотів, аби "Швеція припинити свою участь у боротьбі проти халіфату, припинила посилати своїх солдатів в зону бойових дій".

Акілов заявив, що хотів допомогти "побудувати халіфат згідно із пророцтвами пророка Мухаммеда".

"Я зробив це, тому що моє серце та моя душа відчувають біль за тих, хто постраждав від бомбардувань коаліції НАТО", - сказав Акілов.

Як відомо, Швеція, яка не є член НАТО, відправила близько 70 військовослужбовців на північ Іраку для проведення тренувань в рамках очолюваної США коаліції проти ІДІЛ.

Повідомляється, що після того, як вантажівка в'їхала у фасад магазину, Акілов привів у дію вибуховий пристрій, однак він не вибухнув як планувалося. Пошкоджено було лише саму вантажівку. Акілов заявив, що хотів "померти як мученик в результаті вибуху".

Шведські прокурори домагаються довічного ув'язнення, а потім його екстрадиції із країни.

Судовий процес триватиме до кінця травня, винесення вироку очікується у червні.

Нагадаємо, в результаті наїзду вантажівки на людей у центрі Стокгольма 7 квітня 2017 року загинули п'ять людей, ще 15 осіб отримали поранення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.