Глава МЗС, якого Сійярто обізвав ідіотом, каже про загрозу членству Угорщини в ЄС

Середа, 21 лютого 2018, 09:47

Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн вважає, що політика угорського уряду може коштувати Будапешту членства у ЄС.

Про це він заявив у телефонному інтерв’ю угорському виданню Magyar Nemzet, яке поспілкувалось з люксембурзьким дипломатом після того, як глава МЗС Угорщини Петер Сійярто назвав його "ідіотом", який "ненавидить Угорщину".

Раніше у інтерв’ю німецькому виданню Der Tagesspiegel Ассельборн розкритикував угорську законодавчу ініціативу "Стоп Сорос" і закликав Європейську комісію розпочати санкційну процедуру проти Угорщини.

"Я не ненавиджу Угорщину, Петера Сійярто чи Віктора Орбана. Мова не про особистості, а про базові принципи, цінності, закони та повагу людської гідності у кожній країні-члені ЄС.

Ми не можемо прийняти покарання для неурядових організацій, які допомагають шукачам притулку. Такі методи застосовують лише авторитарні режими, недостойні демократичного Європейського Союзу", - пояснив свою позицію люксембурзький міністр.

Ассельборн наголосив, що у нього абсолютно нормальні стосунки з угорським колегою Сійярто. "У мене немає злості, яка могла би вплинути на наші відносини. Як я сказав, мова йде про принципи та цінності. Угорська політика кидає виклик принципам Європейського Союзу", - додав він.

Люксембурзький міністр зазначив, що не може зрозуміти мислення угорського уряду і застеріг, що його політика може дорого коштувати Будапешту.

"Угорський народ повинен розуміти, якщо у них є уряд, який таке робить, то ціною цьому може бути членство у ЄС. Мені було б дуже сумно, якби це трапилося", - заявив Ассельборн.

Зазначимо, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто обізвав свого люксембурзького колегу Жана Ассельборна ідіотом з божевільними ідеями. Таким чином Петер Сійярто відреагував на заяву Ассельборна, який закликав ЄС протистояти угорським планам ввести заборону на діяльність неурядових організацій, що допомагають мігрантам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.