Парламент Нідерландів може скасувати референдуми на зразок "українського"

Четвер, 22 лютого 2018, 13:11

Нижня палата парламенту Нідерландів у четвер, 22 лютого, голосуватиме за законопроект, який не дозволить громадянам вимагати проведення референдуму про майбутні договори ЄС, як це відбулося з Угодою про асоціацію Україна-ЄС.

Про це повідомляє EUobserver.

Очікується, що законопроект підтримають чотири коаліційні партії з невеликою  перевагою голосів. Втім, якщо всього двоє коаліційних депутати не проголосують, законопроект буде відхилено.

Опозиційні партії майже одностайно не підтримують ініціативу. Вони вважають, що законопроект позбавить громадян демократичного інструменту після того, як він використовувався на практиці лише один раз.

Більшість опозиційних депутатів хочуть, аби громадяни мали право вимагати референдуму щодо законопроекту, який позбавить їх права вимагати референдуму.

З липня 2015 року громадяни Нідерландів мають право вимагати проведення консультативного референдуму щодо будь-яких ухвалених законів, якщо на підтримку плебісциту буде зібрано 300 тисяч підписів.

Через тиждень після набуття чинності нового закону про референдум Сенат Нідерландів ратифікував Угоду про асоціацію Україна-ЄС. Впродовж трьох місяців нідерландці зібрали необхідну кількість підписів для проведення референдуму щодо Угоди з Україною.

Референдум у Нідерландах відбувся 6 квітня 2016 року. 61% тих, хто взяли участь у референдумі, проголосували проти Угоди.

Незважаючи на консультативний статус, уряд не захотів йти проти волі виборців, які проголосували проти ратифікації. У підсумку в грудні 2016 року було прийнято додаткове рішення з 6 пунктів, присвячених Угоді про асоціацію. Вони не змінили угоду, а лише підтвердили ті норми, які вже були в її тексті.

30 травня 2017 року Сенат Нідерландів (верхня палата парламенту) остаточно проголосував за ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.