Розенко розповів, як Польща не відновлює українські зруйновані пам’ятники

П'ятниця, 23 лютого 2018, 07:53

На сьогодні в Польщі зруйновано вісім українських пам’ятників, які досі не відновлені.

Про це в ефірі "5 каналу" розповів віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, який представляє Україну в українсько-польській комісії з історичних питань.

"Ми передали польській стороні конкретний перелік восьми пам'ятників. Хочу наголосити, що два із зруйнованих пам'ятників були легальними на території Польщі, але досі не відновлені", – сказав Розенко. 

Віце-прем’єр наголосив, що Україна просить польську сторону незалежно від статусу пам'ятників забезпечити їхній належний захист або їх відновлення у випадку їх пошкодження або вандалізму. 

Розенко додав, що в Україні 95% польських пам'ятників є нелегальними, і у випадку руйнувань польських місць пам’яті Україна проводить відповідні слідчі дії.

"95% польських пам'ятників в Україні є незаконно або встановлено, або неузаконена їхня правова основа. Але це не означає, що ми за них не відповідаємо і в разі їх руйнування ми не здійснюємо жодних кроків. Ні, ми їх охороняємо, ми їх відновлюємо, ми проводимо розслідування, коли це стосується актів вандалізму, незважаючи на статус", – сказав він.

Як повідомляла раніше "Європейська правда", у Польщі протягом 2014-2017 років відбулися 15 актів вандалізму на українських місцях пам'яті, в тому числі - на могилах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.