Ісландія дозволила розміщення військових США на своїй території

П'ятниця, 1 липня 2016, 15:17

Вашингтон і Рейк'явік підписали угоду про нерегулярне розміщення американських військ в Ісландії на тлі зростаючої напруженості у відносинах з Москвою.

Про це повідомляє Defense News.

"Обстановка в сфері безпеки в Європі, в тому числі в Північній Атлантиці, змінилася за останні 10 років, і ісландська влада і влада США згодні з необхідністю відобразити це в новій декларації", - сказала міністр закордонних справ Ісландії Ліля Альфредсдоттір.

У документі також йдеться, що дві країни "вивчатимуть можливості розширення співробітництва, в тому числі через спільні навчання та кадровий обмін", зокрема, у пошуково-рятувальних операціях.

Ісландія є членом НАТО, але на має власних збройних сил. "У новій угоді ми хочемо підкреслити присутність ротаційних американських збройних сил в Ісландії, що є новим рівнем в нашій співпраці", - додала міністр.

США гарантували захист Ісландії з 1951 року відповідно до угоди між двома країнами. Під час Другої світової війни військова база Кефлавік була ключовою американською базою і вона також була важливим об’єктом для НАТО під час "холодної війни".

Вашингтон вивів своїх військових з Ісландії в 2006 році. Але в останні два роки, американські військові запустили місію спостереження в повітряному просторі НАТО і діяли з території Ісландії.

У бюджеті на 2017 рік Вашингтон виділив $21,4 млн на модернізацію бази Кефлавік з метою розміщення літаків-розвідників P-8 Poseidon.

Як повідомлялося, у квітні США розмістили на базі в ісландському Кефлавіку чотири винищувачі F-15C і літак-заправник KC-135, які братимуть участь у повітряній місії спостереження НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.