Українські посадовці засуджують підпал спілки угорців та натякають на замовників

Вівторок, 27 лютого 2018, 10:29

Нова спроба підпалу офісу спілки закарпатських угорців в Ужгороді є провокацією для того, щоб розсварити Україну та Угорщину.

Про це написала посол України в Угорщині Любов Непоп на своїй сторінці у Facebook.

"Рішуче засудження таких ганебних провокацій і конкретні заходи, щоб знайти і покарати винних, – це однозначна позиція української сторони. Ми будемо протидіяти будь-яким спробам похитнути міжнаціональний мир як у регіоні, так і в Україні в цілому", - написала Непоп.

Вона нагадала, що попередній підпал офісу був цілеспрямованою акцією, здійсненою двома громадянами Польщі, послідовниками праворадикальної організації "Фаланга", члени якої брали участь у бойових діях на Донбасі на боці російського агресора.

"Закликаю вже зараз замислитися над тим, кому так вигідна така акція в умовах нинішнього загострення в українсько-угорських відносинах, і спільно протидіяти всім спробам розсварити Україну та Угорщину, використовуючи в тому числі такі брудні методи", - додала Непоп.

Віце-прем’єр з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе підтримала заяву посла, зазначивши, що це чітка українська позиція.

"Такі ганебні провокації викликають наше засудження, необхідність ефективного розслідування та покарання винних виконавців. Питання щодо замовників таких дій, на яке важливо знайти відповідь", - зазначила вона.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін також засудив "чергову провокацію в Ужгороді".

"Системність і схожість дій провокаторів свідчить про замовний зовнішній слід. Ми не залишимо наших угорців наодинці! Разом будемо протидіяти спробам дестабілізації Закарпаття!", - написав він у Twitter.

Нагадаємо, в Ужгороді в ніч на вівторок сталася пожежа у будівлі обласного офісу організації закарпатських угорців КМКС. Ймовірно, це знову був "коктейль Молотова", який жбурнули у вікно. Ніхто не постраждав.

МЗС Угорщини через інцидент викликало українського посла в Будапешті.

Це вже друга спроба підпалу офісу КМКС в Ужгороді. 4 лютого зловмисники теж кинули пляшку із запальною сумішшю у вікно будівлі.

Пізніше глава Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що спробу підпалу здійснили двоє громадян Польщі, члени праворадикальної організації "Фаланга".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.