Польських праворадикалів вважають причетними до підпалу спілки угорців в Ужгороді

Середа, 21 лютого 2018, 13:29

До підпалу  офісу "Товариства угорської культури Закарпаття" в Ужгороді могли бути причетні два польських радикали з ультраправої націоналістичної організації "Фаланга".

Про це повідомляє портал PolUkr.NET з посиланням на ухвалу слідчих суддів Ужгородського міськрайонного суду від 15 лютого.

"Слідчий зазначає, що в ході проведення слідчо-розшукових дій встановлено, що до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення можливо причетні громадяни Республіки Польща, а саме: Марглевський Адріан, мешканець міста Краків, та Шимковяк Томаш Рафал, мешканець м. Бидгощ", - йдеться у тексті ухвали.

Профілі обох осіб у соціальній мережі Facebook вказують на їхній інтерес до ЗМІ "Фаланги" – сайтів Xportal.pl та Xradio.pl. Шимковяк є редактором Xportal.pl. Натомість Марглевський належить до стрілецької самостійної частини 2039 (SJS 2039), у якій є чимало "фалангістів", зазначає PolUkr.NET.

Волонтерська ініціатива "Російська V колона у Польщі" (RVKP) у 2016 році ідентифікувала Марглевського як "фалангіста" і члена стрілецької самостійної частини 2039 (SJS 2039) з Кракова, учасника антиамериканської демонстрації "Фаланги" у Кракові під консульством США, що відбулася 4 липня 2015 року. SJS 2039, за інформацією RVKP, контролюється симпатиками "Фаланги" та іншої проросійської організації — незареєстрованої партії "Зміна" (Zmiana).

За даними порталу, Марглевського та Шимковяка ще не оголосили у розшук.

Раніше глава Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що спробу підпалити офіс "Товариства угорської культури Закарпаття" в Ужгороді здійснили праворадикали однієї з країн Євросоюзу, які брали участь у боях на Донбасі на боці проросійських бойовиків. 

Нагадаємо, вранці у неділю, 4 лютого, невідомий кинув пляшку із запальною сумішшю у вікно будівлі обласного офісу "Товариства угорської культури Закарпаття".

Міністр закордонних справ Павло Клімкін засудив інцидент в Ужгороді.

Угорщина закликала направити місію ОБСЄ на Закарпаття після того, як у вікно будівлі обласного офісу організації закарпатських угорців в Ужгороді кинули "коктейль Молотова".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.