ЄС пропонує залишити Північну Ірландію в митному союзі після Brexit

Середа, 28 лютого 2018, 14:19

Північна Ірландія може залишитися в митному союзі ЄС після виходу Великої Британії зі складу блоку.

Про це заявив головний переговірник ЄС з питань Brexit, представляючи у Брюсселі проект угоди Єврокомісії щодо виходу Британії з ЄС

"Щоденне життя поблизу кордону продовжуватися після Brexit так само як і сьогодні. Вже сьогодні Північна Ірландія має свої правила, які відрізняються від загал низ правил Британії. Ми виступаємо за наше зобов'язання паралельно обговорювати всі три варіанти", - сказав Барньє.

Він зазначив, що питання кордону є одним з ключових і протягом тижня представники ЄС та Британії продовжать переговори щодо проекту угоди.

"Питання кордону Північної Ірландії не ставить під сумнів конституційний чи інституційний порядок Великої Британії", - додав він.

У проекті Єврокомісії йдеться про те, що "територія Північної Ірландії, за винятком територіальних вод Сполученого Королівства ("території Північної Ірландія") вважається частиною митної території Союзу".

"Мито на імпорт та експорт, а також будь-які збори, що мають еквівалентний ефект, повинні бути заборонені між Союзом та Сполученим Королівством стосовно Північної Ірландії. Ця заборона також застосовується до митних зборів фіскального характеру", - йдеться у документі.

Північна Ірландія єдина частина Британії, яка після Brexit матиме спільний кордон з державою-членом ЄС – Республікою Ірландія.

У британському уряді сьогодні також заявили, що мають намір уникнути "жорсткого кордону" після виходу з ЄС.

"Британський уряд рішуче виступає за спільну доповідь, представлену у грудні. Це означає, що не буде жорсткого кордону, і це стосується не тільки напрямку північ-південь, а також схід-захід ", - сказала міністр Північної Ірландії Крен Бредлі під час виступу у парламенті регіону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.