Юнкер їде у "балканське турне" підтримати кандидатів на вступ в ЄС

Вівторок, 6 лютого 2018, 10:04

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер наприкінці лютого відвідає столиці країн Західних Балкан, які претендують на членство в Європейському союзі.

Про це повідомляє EUobserver.

Поїздка Юнкера триватиме з 26 лютого по 1 березня. Він відвідає Белград, Подгорицю, Приштину, Сараєво, Скоп'є та Тирану, а завершить поїздку візитом до Софії, яка найближчі півроку головує в ЄС.

У вівторок, 6 лютого, Європейська комісія представить стратегічний документ щодо балканських країн, у якому буде висловлена готовність прийняти Сербію та Чорногорію в ЄС у 2025 році.

Крім того, 12 європейських країн висловилися за участь країн Західних Балкан у політичних зустрічах Євросоюзу ще до того, як ці держави приєднаються до блоку.

Албанія, Боснія, Косово, Македонія, Чорногорія та Сербія, які сподіваються вступити в Євросоюз, в останні роки відчували, що їхні шанси щодо членства зменшуються, оскільки політики блоку, які зіткнулися зі зростанням євроскептицизму, кризою в єврозоні 2009-2013 років, процесом Brexit, здавалося, втратили інтерес до них.

Однак, зростання російського впливу, міграційної кризи в регіоні та прагнення ЄС зміцнити європейську інтеграцію після Brexit представляють Балканам нові можливості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.