У Греції медичний корупційний скандал: підозрюють екс-прем'єрів та міністрів

Середа, 7 лютого 2018, 10:27

Прокуратура Греції підозрює вісьмох колишніх міністрів та двох колишніх прем'єр-міністрів у зв'язку з великим корупційним розслідуванням.

Про це повідомляє Ekathermini.

Справа стосується швейцарської фармацевтичної компанії Novartis, яка, за словами слідчих, платила лікарям за призначення ліків її виробництва за високими цінами.

Прокурори заявили, що колишні політики знали про цю схему і отримали хабарі за мовчання. Офіційно імена підозрюваних не називають.

Підозрювані чиновники працювали в уряді в період 2006-2015 років. Слідчі вважають, що встановлення високих цін коштувало державі мільярди під час фінансової кризи.

За інформацією грецьких ЗМІ, політикам було виплачено близько 50 мільйонів євро хабарів. ЗМІ також назвали імена посадовців, пов'язаних з розслідуванням, серед них - колишній прем'єр-міністр Антоніс Самарас (2012-2015) та помічник прем'єр-міністра Панагіотос Пікраменос (травень-червень 2012 року).

Також повідомляється, що справа базується переважно на свідченнях трьох осіб, які були включені в програму захисту свідків. Загалом свідчення надали 20 осіб.

Згідно з їхніми свідченнями, найбільші виплати на суму 40 мільйонів євро були здійснені у період до 2010 року, тоді як суми, сплачені після 2010 року, становили від 5 до 10 мільйонів євро.

Самарас вже назвав звинувачення "наклепом", і заявив, що подасть позов проти чинного прем'єр-міністра Алексіса Ципраса.

Парламент Греції невдовзі отримає матеріали справи, в яких містяться подробиці розслідування, щоб вирішити, чи надавати дозвіл на кримінальне переслідування колишніх міністрів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.