Автор закону про "бандеризм" розповів про "звірства" німців та українців над поляками

Четвер, 8 лютого 2018, 11:07

Депутат польської партії Кукіз’15 Томаш Жимковський, який є автором скандальної поправки про покарання за "бандерівські злочини", заявив, що Україна не приймає правду про те, ким насправді були бандерівці, та намагається нав'язати своє помилкове бачення історії.

Про це він заявив у програмі "Wolne głosy", передає Telewizjarepublika.pl.

"Я дуже радий, що президент (Польщі - Ред.) підписав закон "Про внесення поправок до закону про Інститут Національної пам'яті".

На його думку, українська сторона не приймає правду про те, ким насправді були бандерівці.

Політик не розуміє, чому в Україні так багато людей обожнюють Стефана Бандеру, оскільки, за його словами, "жертвами УПА були також українці".

"Близько 5 тисяч українців були вбиті самими українцями", - сказав він, додавши, що найбільше жертв було серед поляків, а на другому місці були євреї.

"Якщо вони не були вбиті німцями, то вони гинули від рук українських націоналістів", - сказав Жимковський.

За його словами, Український Інститут Національної пам'яті, який заборонив ексгумацію польських поховань, насправді порушує міжнародне право.

"Кожна людина має право бути похованою...Ці люди досі як тварини лежать в колективних могилах", - сказав він, додавши, що українці часто "роблять звалище у тих місцях, де лежать (в могилах) поляки".

"Я був 4 дні у Львові та скажу, що я частіше бачив червоно-чорний прапор, ніж синьо-жовтий прапор України", - заявив наприкінці депутат від Кукіз'15.

Нагадаємо, 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів. Водночас він направив закон до Конституційного суду на перевірку. 

Закон серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів, а також штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.