В Естонії штрафи за серйозні порушення ПДР хочуть прив’язати до доходів

Четвер, 8 лютого 2018, 13:42

Уряд Естонії в четвер схвалив законопроект, який прив'язує штраф за серйозні порушення правил дорожнього руху до рівня доходів порушника.

Про це повідомляє Postimees.

Законопроект прив'язує до доходу порушника штраф за тяжкі порушення низки правил дорожнього руху. Зокрема, за водіння без прав, водіння при вмісті алкоголю в 0,5-1,49 мг на грам крові, участь в ДТП в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, перевищення швидкості більш ніж на 41 км/год, свідоме ігнорування сигналу при обов'язковій зупинці, а також втеча з місця ДТП або залишення без допомоги потерпілого в ДТП.

Сьогодні в Естонії діє система фіксованих штрафів - це означає, що людей, які вчинили порушення за схожих обставин, засуджують до штрафів однакового розміру.

Згідно з підготованим раніше законопроектом розмір штрафної ставки обчислюється таким чином: чистий річний дохід (зарплата за 12 місяців) ділиться на 400. Далі штрафна ставка зменшується на 10%, якщо у порушника є неповнолітня дитина (але не більше 30%). Також ставка може знизитися ще (не більше 20%), якщо порушник доведе, що у нього є борги, які суттєво впливають на його платоспроможність. З отриманого результату також віднімається прожитковий мінімум. Кінцева сума ділиться навпіл.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.