Кілька тисяч етнічних угорців вимагали автономії в Румунії

фото
Неділя, 11 березня 2018, 11:12

Кілька тисяч етнічних угорців зібралися в суботу в румунському місті Тиргу-Муреш з вимогою автономії для Секейського краю.

Як повідомляє Mediafax.ro, понад 3 тисячі осіб тисяч взяли участь у мітингу.

Люди принесли угорські та секейські прапори, молились та скандували "Автономія". Крім того, вони розгорнули великий прапор секеїв – символ угорської нацменшини, яка домагається більшої самостійності в Румунії.

На мітингу зачитали звернення до румунського уряду і парламенту з закликом надати автономію Секейському краю. Згідно із заявою, мітингувальники виступили проти придушення права на самовизначення румунською владою.

 

"Сьогодні, 10 березня 2018 року, ми, секеї, які зібралися в Тиргу Муреш і ті, хто солідарні з нами в країні і за кордоном, слідуючи шляхом права і демократії, знову заявляємо одноголосно: ми закликаємо до територіальної автономії Секейського краю… Ми закликаємо до відновлення права наших предків, що сьогодні може стати реальністю шляхом юридичного встановлення територіальної автономії", - йдеться у зверненні до румунської влади.

У петиції підкреслюється, що адміністративна реформа країни, яка була відкладена на довгі роки, також дозволила б секеям реалізувати право на самовизначення в Румунії.

У зверненні також наголошується, що автономія Секейського краю не порушує територіальну цілісність і суверенітет країни, не обмежує інтереси громадян Румунії і не суперечить румунській Конституції.

 

Секеї - одна з етнографічних груп, що складає угорську національну меншину на території сучасної Румунії. Секеї домагаються автономії, однак румунська влада відмовляється вести діалог про автономію будь-якого регіону країни.

Права 1,2 млн етнічних угорців в Румунії, в тому числі близько 700 тисяч секеїв у східній Трансільванії, десятиліттями перебувають в центрі політичної ворожнечі між двома країнами. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: