Посол дорікнула угорським ЗМІ за слова про територіальні претензії і автономію Закарпаття

П'ятниця, 2 березня 2018, 11:59

Посол України в Угорщині Любов Непоп звернулась до угорських ЗМІ щодо ситуації довкола підпалу будівлі Товариства угорської культури Закарпаття.

Про це інформує сайт посольства України в Угорщині.

Посол наголосила, що для кожного, хто мислить тверезо, абсолютно очевидно, що розпалювання міжетнічної ворожнечі не відповідає інтересам української сторони.

Непоп підкреслила, що сили, які прагнуть розсварити Україну та Угорщину, працюють надзвичайно активно. Про це свідчать докази, що акцію підпалу 4 лютого здійснили польські громадяни, послідовники праворадикальної організації "Фаланга", члени якої воювали на боці російського агресора на сході України.

Посол звертає увагу на те, що 27 лютого угорські ЗМІ поширили відео, в якому невідомі особи, які ідентифікують себе як "українські націоналісти та патріоти", спалюють угорський та польський прапори.

"У мене риторичне запитання: чи ні в кого не закралася думка, що і це відео занадто гарно лягає в створюваний контексті негативного ставлення українців до угорців?" - запитує посол.

"За цих умов не сприяє покращенню атмосфери і розмірковування про те, чи повинні бути слова "і не матимуть" у фразі "Сторони поважають територіальну цілісність одна одної і заявляють, що не мають і не матимуть територіальних претензій одна до одної" в Договорі про основи добросусідства та співробітництва між Україною і Угорською Республікою, або ж розмірковування щодо територіальної автономії на українській території, яке суперечить Конституції України, в статті, розміщеній сьогодні (1 березня – Ред.) на шпальтах центральної угорської газети "Мадяр ідьок", - наголошує Любов Непоп.

Нагадаємо, в Ужгороді в ніч на вівторок сталася пожежа у будівлі обласного офісу організації закарпатських угорців КМКС. Згодом стало відомо, що будівлю не підпалили, а підірвали - невідома особа встановила саморобний вибуховий пристрій на підвіконня офісу.

Це вже друга спроба підпалу офісу КМКС в Ужгороді. 4 лютого зловмисники теж кинули пляшку із запальною сумішшю у вікно будівлі.

У вівторок стало відомо, що Агентство внутрішньої безпеки Польщі затримало поляків, підозрюваних у підпалі 4 лютого будівлі обласного офісу організації закарпатських угорців КМКС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: