Правляча партія Румунії хоче перевести країну на євро до 2024 року

Понеділок, 12 березня 2018, 12:49

Правляча румунська Соціал-демократична партії (PSD) провела позачерговий з'їзд, на якому підтримала мету про перехід Румунії на євро до 2024 року.

Про це повідомляє Euractiv.

Лідер партії Лівіу Драгня заявив, що приєднання до єврозони є обов'язковим і природним кроком для Румунії.

"Ми маємо розуміти, що це обов'язковий крок і єдиний шанс для Румунії сісти за стіл багатих у Європі. Це проект національної солідарності", - сказав Драгня.

Румунія спочатку розраховувала перейти на євро у 2014 році, потім це завдання змістили на 2019 рік. Але ці дати виявилися нереалістичними, оскільки прогрес країни не відповідає поставленим ЄС завданням для її економіки та інституцій.

Румунія є однієї з найбільш швидкозростаючих економік у Євросоюзі, але поки залишається однією з найбідніших та найбільш корумпованих країн ЄС.

Драгня заявив, що уряд Румунії схвалить створення "національної комісії для обґрунтування плану переходу на євро пізніше в березні", і очікується, що наступного місяця розпочнеться загальнонаціональне обговорення цього питання.

"Я хочу запропонувати всьому суспільству політичний консенсус 1 грудня, щоб встановити графік вступу до єврозони", - сказав він.

Як відомо, Драгня був позбавлений можливості стати прем'єр-міністром через засудження у справі фальсифікації виборців.

Він також перебуває під слідством у справі про зловживання службовим становищем та у ще одній справі про створення злочинного угруповання, яке виводило кошти з державних проектів, в тому числі фінансованих ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.