Лідер спілки угорців: до теракту в Ужгороді призвела антиугорська кампанія в Україні

Четвер, 1 березня 2018, 13:59

Голова Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ) Ласло Брензович звинуватив у "теракті" в Ужгороді антиугорську кампанію в українських ЗМІ, таким чином представники угорської нацменшини кардинально змінили свою позицію щодо винуватців нападу.

Про це Брензович заявив угорському телеканалу M1, повідомляє Hirado.hu.

"Це був не підпал, а терористичний акт. Якби хтось був у приміщенні, наприклад, охоронець, якого ми хотіли найняти після минулих подій, його життя опинилося б під загрозою", - сказав Брензович.

За його словами, напади на будівлю товариства угорців – це нове явище для Закарпаття, де до тепер нічого подібного з офісами нацменшин не відбувалося.

На думку Брензовича, до нападу частково призвело те, що понад рік в українських ЗМІ триває антиугорська кампанія. З іншого боку, за його словами, українська влада дозволила зміцнити позиції екстремістів, що вилилось у їхніх незаконних діях проти угорців Закарпаття.

Лідер угорської меншини подякував уряду Угорщини за рішучі дії після підриву. Він сказав, що "Орбан та його уряд завжди брали на себе відповідальність за долю угорців за кордоном".

Відразу після нападу заступник Брензовича Йосип Борто висловив переконання, що за підривом не можуть стояти українціТаким чином представники угорської меншини радикально змінили думку стосовно винуватців нападу. 

Нагадаємо, в Ужгороді в ніч на вівторок сталася пожежа у будівлі обласного офісу організації закарпатських угорців КМКС. Згодом стало відомо, що будівлю не підпалили, а підірвали - невідома особа встановила саморобний вибуховий пристрій на підвіконня офісу.

Це вже друга спроба підпалу офісу КМКС в Ужгороді. 4 лютого зловмисники теж кинули пляшку із запальною сумішшю у вікно будівлі.

У вівторок стало відомо, що Агентство внутрішньої безпеки Польщі затримало поляків, підозрюваних у підпалі 4 лютого будівлі обласного офісу організації закарпатських угорців КМКС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.