ЄСПЛ зобов'язав Туреччину виплатити 43 тис. євро компенсації двом журналістам

Вівторок, 20 березня 2018, 14:02

Європейський суд з прав людини постановив, що Туреччина порушила права двох журналістів, які були затримані під час придушення державного перевороту у 2016 році, та зобов'язав Анкару виплатити їм компенсацію.

Про це повідомляє AFP.

Журналісти Мехмет Алтан і Шахін Алпай були арештовані в 2016 році та звинувачені у членстві в "терористичній організації" проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого Ердоган звинувачує у спробі державного перевороту проти нього в липні того ж року.

Суд постановив, що Туреччина зловжила правами людей на свободу, безпеку і свободу слова, затримуючи їх, та зобов'язав державу виплатити кожному з них по 21 500 євро ($26 500).

Алтан, професор економіки та журналіст, був засуджений до довічного ув'язнення в лютому за підозрою у зв'язках з Гюленом, в той час як відомий оглядач Алпай чекає суду.

Повідомляється, що Конституційний суд Туреччини постановив в січні цього року, що двоє журналістів повинні бути звільнені на підставі того, що їх права були порушені, однак нижчі кримінальні суди знехтували цим рішенням і чоловіків тримали за ґратами.

ЄСПЛ зазначив у своєму рішенні, що досудове тримання Алпая під вартою "не може вважатися законним" та зобов'язав Туреччину якомога швидше звільнити його.

Нагадаємо, оглядач турецької опозиційної газети Zaman Сахін Алпай минулого тижня рішенням турецького суду був звільнений з в'язниці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.