Меркель закликала найти рішення проблеми ірландського кордону

Вівторок, 20 березня 2018, 16:59

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель та прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар заявили у вівторок, що питання кордону Північної Ірландії все ще повинно бути вирішено, після того, як ЄС та Британія узгодили умови перехідного періоду після Brexit.

Про це повідомляє AFP.

"Вчора ми були дуже раді почути, що є консенсус між ЄС і Великою Британією щодо перехідного етапу", - сказала Меркель напередодні саміту ЄС щодо відносин між блоком та Британією після Brexit.

"Але ми, звичайно, знаємо, що є ще багато проблем, особливо питання кордону Північної Ірландії, яке є дуже чутливим та головним", - сказала вона на спільній прес-конференції в Берліні.

Як відомо, ЄС наполягає на тому, що будь-яка угода про вихід Британії з блоку, повинна гарантувати відсутність "жорсткого кордону" між ЄС та Північною Ірландією. У блоці вважають, що такий кордон може поставити під загрозу мирні угоди, які було укладено в 1998 році в британській провінції.

Згідно з останніми домовленостями, Британія погодилася на план підтримки ЄС щодо статусу ірландського кордону, згідно з яким Північна Ірландія залишиться частиною митного блоку ЄС, якщо не буде кращої ідеї.

Варадкар заявив, що жорсткого кордону "можна уникнути" і що його вдасться уникнути, а також привітав той факт, що Лондон в даний час прийняв варіант ЄС.

Нагадаємо, 19 березня Євросоюз і Велика Британія досягли домовленості, що перехідний період після Brexit складе 21 місяць і завершиться 31 грудня 2020 року.

Раніше повідомлялося, що Лондон та Брюссель досягли згоди з низки важливих питань, які увійдуть у текст угоди про вихід Британії з ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.