Комітет Європарламенту підтримав поширення вимог ЄС на "Північний потік-2"

Четвер, 22 березня 2018, 11:55

Комітет Європарламенту з питань промисловості та енергетики підтримав у середу зміни до газової директиви ЄС, що дозволить частково контролювати російський трубопровід "Північний потік-2".

Члени комітету підтримали зміни директиви, запропоновані Єврокомісією, 41 голосом, 13 проголосували проти, 9 утрималися, повідомляє Reuters.

Згідно з ухваленими комітетом змінами, правила Третього енергопакету ЄС повинні поширюватися на морські газопроводи з третіх країн. Це ускладнить майбутнє функціонування газопроводу "Північний потік-2", який російський "Газпром" за участю європейського фінансування хоче почати будувати влітку.

У сьогоднішньому вигляді проект "Північний потік-2" не відповідає правилам Третього енергопакету ЄС. Якщо правила ЄС будуть застосовані до майбутнього газопроводу, то російський "Газпром" не зможе залишитися єдиним акціонером компанії-оператора трубопроводу Nord Stream 2 AG.

Правила Третього енергопакету регулюють, зокрема, доступ третіх сторін до проекту, вимоги прозорості, справедливі тарифи і належне розділення виробників від дистриб’юторів у ланцюжку поставок газу, пояснює сайт Європарламенту.

Єврокомісія офіційно схвалила пропозицію щодо поширення на газопроводи з третіх країн вимог Третьої газової директиви у листопаді минулого року.

Голосування за зміну газової директиви у сесійній залі Європарламенту може відбутися на пленарній сесії в середині квітня.

Важливо, що Рада ЄС теж повинна схвалити запропоновані зміни правил, однак серед країн-членів Євросоюзу єдності у цьому питанні немає. Пропозицію підтримують країни Східної Європи та Балтики. Вони побоюються, що будівництво газопроводу збільшить газову залежність Європи від Москви та завдасть політичної та економічної шкоди Україні, позбавивши її транзиту газу.

Прихильники "Північного потоку-2", серед яких Німеччина, вважають трубопровід комерційним проектом, та виступають проти спроб заблокувати проект, якими вони вважають схвалення змін до Третьої газової директиви ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.