В уряді спростували неправдиві новини про "заборону домашнього м'яса"

П'ятниця, 23 березня 2018, 11:04

В уряді спростували неправдиві новини про повну заборону на продаж домашнього м’яса, яку нібито передбачає євроінтеграційний закон "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".

Офіс віце-перем'єр-міністра з європейської та євроатлантичної інтеграції на сторінці у Facebook повідомив, що ці чутки не відповідають дійсності.

"Не ведіться на брехню деяких ЗМІ про запровадження повної заборони на продаж "домашнього м'яса", - зазначили в офісі віце-прем’єра.

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа в інтерв’ю "БізнесЦензор" наголосив, що поки що закон тільки обмежує кількість забитих не на бійні тварин, а повна заборона такого забою є тільки законодавчою пропозицією.

"Я читав у багатьох ЗМІ, що буде заборона продавати домашнє м'ясо. Відверта брехня. Можна привезти на бійню, забити, а потім реалізувати на ринку. Заборони на реалізацію немає. Просто забій повинен проводитися у відповідності до вимог, які існують у всіх цивілізованих країнах", – заявив керівник служби.

За підрахунками Держпродспоживслужби, в середньому 70-80% продукції, яка продається на ринках – це перекупники, які їздять по селах і збирають тварин.

"Немає великої проблеми потім заїхати і забити на бійні. Якщо забиваєш собі, родині, то будь ласка. Не виносиш на ринок – немає проблем. Але коли говоримо про елементи бізнесу, то все повинно бути більш легалізовано. Нецивілізований забій – серйозна загроза для епізоотичної ситуації", – підсумував Володимир Лапа.

Закон "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" передбачає посилення правил забою тварин.

Зокрема, з 4 квітня 2018 року зменшується кількість забитих тварин не на бійні (подвірно) в тиждень до трьох голів свійських парнокопитних тварин або інших копитних тварин.

А з 1 січня 2025 року продукти, отримані в результаті забою не на бійні, що має експлуатаційний дозвіл, можуть використовуватися виключно для власного споживання або реалізації на агропромисловому ринку кінцевому споживачу в межах 50 кілометрів від місця забою або в області, в якій він здійснений.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: