Бельгійці сховали у Люксембурзі від оподаткування 48 млрд євро – звіт

Вівторок, 27 березня 2018, 10:39

Сотні бельгійських компаній та приватних осіб створили в Люксембурзі компанії для уникнення оподаткування та приховали близько 48 млрд. євро від бельгійської держави.

Про це йдеться у розслідуванні бельгійського видання Le Soir.

Видання стверджує, що має 78 тисяч документів з комерційного реєстру Люксембургу, які дозволили їм визначити бельгійські компанії та приватних осіб, які користуються низькими податками Люксембургу.

Журналістам вдалося знайти компанії відомих політиків, спортсменів і діячів мистецтва. Понад 60% людей із сотні найбільших багатіїв Бельгії створили щонайменше одну компанію у Великому герцогстві.

Найчастіше ці компанії мають тільки поштову скриньку, і не проводять ніякої діяльності, крім володіння акціями інших компаній, іноді розташованих за кордоном (Британські Віргінські острови, Панама) і взагалі не сплачують податків, окрім кількох тисяч євро, як податок на багатство.

"Якщо брати топ-50 найбагатших людей Бельгії, то вісім з десяти із них мають фінансові компанії у Люксембурзі. Сукупний акціонерний капітал їх компаній перевищує 48 мільярдів євро. А їхні активи близькі до 54 мільярдів євро", - йдеться у статті.

У списку власників подібних компаній ключові бельгійські акціонери найбільшого у світі виробника пива "AB InBev", колишній бельгійський прем’єр-міністр Ів Летерм, фламандський текстильний магнат Філіпп Влерік, бізнесвумен Мішель Сьон, яку нещодавно обрали в Бельгії менеджером року.

Видання обіцяє протягом п’яти днів публікувати матеріали, які базуються на знайденій під час розслідування інформації.

Нагадаємо, Єврокомісія розкритикувала сім країн, в тому числі Бельгію та Люксембург, стверджуючи, що вони займаються податковою політикою, яка підриває цілісність європейського єдиного ринку.

ЄС розглядає варіанти посилення податкового режиму, за яким компанія має платити податки там, де отримує прибутки, а не там, де розташований її головний офіс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.