Президент Сербії попросив у Путіна поради через загострення косовського конфлікту

Середа, 28 березня 2018, 20:23

Президент Сербії Александар Вучич попросив у російського президента Володимира Путіна поради через загострення конфлікту з Косовом.

Про це повідомляє Rts.rs.

Вучич під час телефонної розмови з Путіним поінформував про останні події в Косові, зокрема, про затримання сербського дипломата Марка Джурича.

"Вучич запитав думку та пораду у російського президента про те, як протидіяти насильству й агресії Приштини, оскільки абсолютно ясно, що албанці в односторонньому порядку оголосили про свою незалежність і дії, що випливають з цього рішення, мають широку підтримку з боку багатьох західних країн", - йдеться в повідомленні прес-служби президента Сербії.

За даними прес-служби, Путін повідомив Вучичу, що уважно стежить за подіями в Косово та рішуче засуджує дії Приштини і насильство щодо сербського народу.

"Президент (РФ) Путін підкреслив, що Сербія є ключовим партнером Росії на Балканах й в Європі, і що Росія буде підтримувати Сербію та її боротьбу за збереження незалежності та територіальної цілісності", - наводить слова Путіна прес-служба президента Сербії.

"Президенти Вучич та Путін домовилися, що через серйозність загальної політичної ситуації, будуть у постійному контакті", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 26 березня у Косовській Мітровиці - косовському анклаві із сербськомовним населенням – відбулася спецоперація із затримання Марка Джурича, головного сербського переговірника між Белградом та Приштиною у переговорах, які проводяться за посередництва ЄС.

Після захоплення, яке відбулося із застосуванням зброї та спецзасобів, дипломата повезли в столицю Косова. Косовська поліція підтвердила затримання, але повідомила, що повернула затриманого дипломата в Сербію.

Через затримання дипломата в Косові розпалася урядова коаліція. Керівництво "Сербського списку", політичної групи сербської громади в Косові, прийняло рішення залишити уряд у Приштині.

28 березня на кордоні невизнаного Косова помітили сербські військові літаки.

Читайте також "За крок до кривавого минулого: Сербія та Косово дійшли межі нового конфлікту".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: