Україна пропонує меншинам новий діалог щодо закону Про освіту

П'ятниця, 30 березня 2018, 12:50

Україна гарнатує дотримання прав національних меншин та пропонує розпочати новий діалог у межах виконання закону України "Про освіту".

Про це йдеться у заяві МЗС України на сайті відомства.

"Україна готова розпочати у межах виконання закону України "Про освіту" новий діалог з представниками національних меншин", - йдеться у повідомленні.

Крім того, Україна готова забезпечити, щоб виконання закону України "Про освіту" не загрожувало збереженню культурної спадщини національних меншин та безперервності вивчення їхніх мов, йдеться у заяві.

МЗС наголошує, що Україна продовжує залишатись у рамках своїх міжнародно-правових зобов’язань у питанні мови освіти. Зазначається, що питання імплементації освітнього закону вирішується через указ президента України "Про затвердження Річної національної програми під егідою Комісії Україна – НАТО на 2018 рік".

Також Україна неухильно дотримується висновків Венеціанської комісії від 11 грудня 2017 року, відзначають дипломати.

"Україна підтверджує свої зобов’язання сприяти вільному і всебічному розвитку громадян України, зокрема представників національних меншин, а також продовжуватиме забезпечувати достатню частку освіти мовами меншин у початковій та середній школах на додаток до вивчення державної мови", - йдеться у заяві.

Зазначається, що на законодавчому рівні передбачене закріплення продовження перехідного періоду для поступового здійснення реформи у сфері освіти та звільнення приватних шкіл від нових мовних вимог відповідно до статті 13 Рамкової конвенції про захист національних меншин.

Напередодні заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль повідомила, що з угорською громадою на Закарпатті було досягнуто взаєморозуміння щодо мови навчання у школах.

За її словами, минулої п'ятниці відбулася зустріч міністра освіти України Лілії Гриневич з угорською громадою з Закарпаття, під час якої вдалося "зняти всі занепокоєння, які виникають в угорської громади" щодо закону про освіту.

Однак угорська меншина Закарпаття заперечує досягнення домовленостей з міністром освіти Лілією Гриневич щодо закону Про освіту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: