Сутички у Смузі Гази: щонайменше 12 палестинців загинули, сотні поранених

Фото
П'ятниця, 30 березня 2018, 19:37

Щонайменше 12 палестинців загинули та сотні отримали поранення в результаті сутичок з ізраїльськими силами безпеки на кордоні Смуги Гази.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на палестинське Міністерство охорони здоров’я.

Як відомо, 30 березня палестинці в Смузі Гази розпочали шеститижневий протест -  так званий "Великий марш повернення" поблизу кордону з Ізраїлем.

Десятки тисяч палестинців, які вимагають права повернення для біженців в Ізраїль, зібралися в п'яти місцях уздовж обгородженого 65-ти кілометрового кордону, де було розгорнуті наметові містечка для запланованого протесту.

Сім'ї привели своїх дітей в наметові містечка, що знаходяться всього в декількох сотнях метрів від ізраїльського бар'єра безпеки з анклавом, що контролюється палестинським угрупованням "Хамас".

Однак, сотні палестинських підлітків проігнорували заклики організаторів та ізраїльських військових триматися якомога далі від кордону.

Ізраїльські військові заявили, що використали "засоби для розгону бунту та стріляли в бік головних провокаторів".

Деякі з демонстрантів підпалювали шини, щоб ті котилися в бік кордону де були солдати, а також кидали каміння.

Ізраїльський військовий чиновник заявив, що солдати стріляли тільки в тих, намагався здійснювати диверсію на кордоні, і принаймні двоє із загиблих були бійцями "ХАМАС".

Фото із сайту CNN 
Фото AP 
Фото AP
Фото AP
 Фото Reuters

За даними палестинського Міністерства охорони здоров’я, крім застосування сльозоточивого газу та гумових куль, ізраїльські військові в основному стріляли в протестувальників.

Повідомляється, що серед 12 загиблих є 16-річний підліток, ще близько 400 людей отримали поранення в результаті застосування вогнепальної зброї, в той час як інші були травмовані гумовими кулями та сльозоточивим газом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.