США: Росія могла "замести сліди" на місці хіматаки в Сирії

Понеділок, 16 квітня 2018, 13:35

Росія могла провести маніпуляції на місці хімічної атаки в Думі, так щоб замести сліди нападу та завадити Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) провести незалежне розслідування.

Про це на засіданні ОЗХЗ в понеділок заявив посол США при організації, повідомляє Reuters.

Його заява прозвучала під час зустрічі за зачиненими дверима, яку було скликано після ймовірної хімічної атаки у сирійській Думі 7 квітня, де загинули десятки людей.

"Як ми розуміємо, Росія могла відвідати місце нападу. Ми занепокоєні, що Росія могла провести маніпуляції з метою зашкодити місії ОЗХЗ провести незалежне розслідування", - заявив посол Кеннет Ворд під час засідання.

Він додав, що ОЗХЗ вже давно слід було засудити сирійський уряд, який здійснює "хімічний терор", та вимагати міжнародної відповідальності для тих, хто здійснює ці "огидні дії".

7 квітня волонтерські організації в Сирії повідомили про хімічну атаку на місто Дума, внаслідок якої загинули десятки людей, в тому числі діти.

Країни Заходу поклали відповідальність за напади на режим сирійського президента Башара Асада. Франція та США заявили, що мають докази застосування хімічної зброї в Думі. Росія, яка підтримує Асада у сирійському конфлікті, хіматаку заперечує та вважає її постановкою Заходу для виправдання військового удару по Сирії.

Вранці 14 квітня США, Франція та Велика Британія випустили 105 ракет по трьох військових об’єктах в Сирії під час сьогоднішнього удару. Об’єктами для ударів стали науково-дослідний комплекс в Дамаску, який пов’язують із виробництвом хімічної та біологічної зброї, і дві цілі поблизу міста Хомс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.