З Брюсселя вже надіслали Порошенку запрошення відвідати саміт НАТО

Середа, 18 квітня 2018, 09:18

Президенту України Петру Порошенку вже надіслали формальне запрошення відвідати саміт НАТО у липні.

Про це в інтерв’ю "Європейській правді" заявила заступниця генсека НАТО Роуз Геттемюллер.

За її словами, планування саміту ще триває.

"Вже відомо, що в рамках саміту буде зустріч у форматі RSM, тобто Resolute Support Mission ("Рішуча підтримка", назва операції НАТО в Афганістані. – ЄП). На цю зустріч ми запрошуємо всіх без винятку партнерів, які беруть участь у діях в Афганістані, в тому числі Україну. Це питання вже вирішене", - заявила Геттемюллер.

Вона ствердно відповіла на питання, чи отримав президент формальне запрошення на цю зустріч, однак наголосила, що йдеться саме про зустріч лідерів країн-союзників та партнерів НАТО у форматі RSM.

"Ми також дуже сподіваємося, що зможемо провести зустріч у форматі КУН, тобто Комісії Україна-НАТО, але це рішення наразі не ухвалене. Така можливість тільки розглядається, і важливо над нею працювати, але не є великим секретом, що цьому заважає – це суперечка між Угорщиною та Україною щодо закону "Про освіту" – зазначила заступниця генсека.

За її словами, у НАТО хочуть побачити прогрес у цьому питанні і надають підтримку де тільки можливо.

Як відомо, Угорщина пообіцяла блокувати усі ініціативи України з інтеграції до ЄС та НАТО через ухвалений закон про освіту.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто пообіцяв заблокувати участь президента Порошенка у саміті НАТО, який відбудеться в Брюсселі у липні 2018 року.

Детальніше читайте в інтерв'ю: "Заступниця генсека НАТО: У рішенні саміту Альянсу точно буде йтися про Україну".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.